Könyvajánló


André Kostolany

Mérlegen a jövő - Tegnap, ma, holnap

André Kostolany - Mérlegen a jövő: Tegnap, ma, holnap"Ha van egy barátod, ajándékozz neki egy halat, de ha tényleg szereted, akkor tanítsd meg halászni!" - tanít életbölcsességet a kínai mondás, s vallja ugyanezt André Kostolany, amikor egy hosszú és tartalmas élet minden tanulságát egy kötetbe sűrítve átnyújtja az Olvasónak.

Beszélgetőpartnere, Stephan Risse újságíró, nem kevés malíciával a kérdésben, tudakolja a '90-es éveihez közeledő tőzsdegurutól az elkövetkezendő évtizedek várható alakulását. S Kostolany komolyan válaszol: "Az új korszak a Pax Americana jegyében zajlik, mert az egyetlen nagyhatalom - függetlenül attól, jhogy ez tetszik, vagy nem tetszik az európaiaknak - az Egyesült Államok maradt."

"A Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore (gyerekként még személyesen találkozhattam vele) azt mondja: "Foglald aranyba egy madár szárnyát, soha többé nem lesz képes a légben szárnyalni." ...a világgazdaság megszabadult az aranytól (az aranystandard rendszerétől), kezdődhet a szárnyalás."

S a pénzpiacok jövője? "Bécsben és Budapesten közvetlenül az első világháború után a nagymértékű infláció miatt a részvénytőzsdéken erőteljes árfolyamingadozást tapasztalhattunk. Mindenki vad spekulációba fogott, az emberek gyorsan pénzt akartak csinálni, a bankárok és a brókerek úgy nőttek ki a földből, mint a gomba. Még a kávéházakból is bankok lettek. Akkoriban úgy mondták, hogy akkor köszönt be a nyugalom, ha a bankokból... kávéházak lesznek. Én ma ezt úgy fogalmaznám meg, hogy a nyugodt időszak akkor érkezik el, amikor a Wall Street és más pénzügyi központok aranyifjai visszatérnek a porszívóügynökösködéshez."


André Kostolany

Tőzsdepszichológia - kávéházi előadások

André Kostolany - Tőzsdepszichológia - kávéházi előadások

A könyv bemutatása André Kostolany egész életét a tőzsdének, ennek a titokzatos és szeszélyes világnak szentelte, ahol a gazdasági tények fantáziadús történetekkel, gyakran célzatosan terjesztett rémhírekkel, féligazságokkal és tippekkel keverednek. A könyv a sikeres tőzsdések és tőkebefektetők "kötelező irodalma", mert amellett, hogy tőzsdei titkokat szellőztet, önálló, független gondolkodásra is nevel. Mégsem tankönyvet tart kezében az olvasó, hanem egy mesélve tanító bölcs öregember elbeszéléseit.
André Kostolany

Egy spekuláns bölcsessége - beszélgetés Johannes Gross-szal

André Kostolany - Egy spekuláns bölcsessége - beszélgetés Johannes Gross-szal

A 20. század egyik legnagyobb pénzügyi mágusának, André Kostolany-nak az élettörténete tárul fel e könyvben. A magyar származású „tőzsdezseni” utánozhatatlan nagyvonalúsággal meséli világpolgári életének sajátos anekdotáit. Bemutatja spekulánsi karrierjének indulását az 1920-as években a párizsi tőzsdén, csakúgy mint századunk Európájának pénzügyi mozgásait. a fordítás jól visszaadja Kostolany stílusát, humorát és a szavai mögött rejlő mély iróniát.

André Kostolany 

A pénz és a tőzsde csodavilága

André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilágaKedvenc történeteim a pénzről : hasznos ötletek befektetőknek és spekulánsoknak
Hasznos ötletek befektetőknek és spekulánsoknak
Az élvezetes olvasmány egyidejűleg anyagi hasznot is ígér - tudniillik, akik megfogadták a mester tanácsait, jelentős tőzsdei sikereket könyvelhettek el. A könyvnek ott a helye minden magára valamicskét adó befektető éjjeliszekrényén.

"Nem a gazdagság fontos, hanem a függetlenség"- szól André Kostolany, a vérbeli kozmopolita hitvallása, aki hetven évet töltött a "tőzsdei állatkert" rengetegében, s mintegy harminc évig kifogyhatatlan szellemességgel kommentálta a nemzetközi pénzügyi világ eseményeit: "Nyikita király bessztámadása' ; "Hogy tett tönkre Roosevelt' ; "A kommunista tőzsdetippjei' ; "A szalonnás-kukoricás kettős díjügylet", "Én is kicsiben kezdtem"- eredeti hangvételű történetei gyakran több bölcsességről tesznek tanúbizonyságot, mint a közgazdaság-tudományok nem egy kiváló művelőjének hosszas, s itt-ott kicsit unalmas eszmefuttatásai.
A kötet lapjain megelevenednek a tőzsde világának különös jellemei, a csavaros eszű spekuláns nagyvonalúságától a tőzsdeguruk és szélhámosok alakjában megtestesülő ostobaságig.
A kiváló tőzsdei szakértő és pénzügyi tanácsadó 1906-ban, Budapesten született és 1999-ben, 93 éves korában hunyt el. Sok barátja volt: vérbeli arisztokraták, kisstílű üzérek és zseniális csalók; gazdagok, mint Krőzus, de még többen szegények, mint a templom egere - róluk szólnak Kostolany kedvenc anekdotái.


Roger Lowenstein

Tőzsdeguruk tündöklése és bukása

Roger Lowenstein - Tőzsdeguruk tündöklése és bukása

A világ egyik legnagyobb pénzügyi csődjének története

Tapasztalt tőzsdeguruk és Nobel-díjas közgazdászok egy csoportja elhitte, hogy képesek legyőzni a piacot. Úgy gondolták -mint az alkimisták-, hogy a tudás birtokában határtalan vagyonra tehetnek szert. Kezdetben irigyelték őket és minden befektetőt, aki részesedhetett látványos sikereikből. Végül azonban ügyködésük eredményeként ezermilliárd dolláros lyuk tátongott a világ pénzügyi rendszerében.
A Long-Term Capital Management esete igaz történet a világ egyik legnagyobb pénzügyi bukását okozó elbizakodott, nagyravágyó emberekről. Kötelező olvasmány minden, saját vagy mások pénzét kockáztató befektetőnek.


André Kostolany

Tőzsdeszeminárium : tőkebefektetőknek és spekulánsoknak

André Kostolany - Tőzsdeszeminárium : tőkebefektetőknek és spekulánsoknak


Edvin Lefevre

Egy Spekuláns feljegyzései /Reminiscences of a Stock Operator/

Edvin Lefevre - Egy Spekuláns feljegyzései /Reminiscences of a Stock Operator/