A legtöbb elemző általában egy dologban egyetért: 90%-ban a pszichológián áll vagy bukik, hogy a sikeres kereskedők leszünk -e hosszú távon.

 

Nézzük meg mit is takar ez a kijelentés..

 

Míg a technikai elemzés elmélete és gyakorlata viszonylag hamar megtanulható, addig a pszichológiai érés egy jóval lassabb folyamat.

Hiába elemezzük helyesen a trendeket, hiába ismerjük fel időben az alakzatokat, hiába tökéletes az elemzési technikánk, ha nem reagálunk gyorsan, és nem párosul megfelelő magabiztossággal, fegyelemmel.

 

Érzelmeknek nincs helye a kereskedés során. Csak nyerni nem lehet, de a veszteséget lehet minimalizálni. Ha veszítettünk egy pozíción, vonjuk le a megfelelő következtetéseket, de ne rágódjunk rajta és ne akarjuk „vissza nyerni”, vagy üldözni a piacot.
Keressünk új lehetőséget! /Fogunk találni bőven../

 

Rövid távon az árfolyamok mozgása az egyes befektetők lélektani reakcióit mutatja. Ezeket a tömegpszichológiai reakciókat nem lehet előre megjósolni, de egy tapasztalt kereskedő képes sejteni, előre vetíteni, hogy a piac hogyan fog reagálni egy új hírre. Rövidtávon a gazdaság helyzete nem gyakorol túl nagy befolyást az árfolyamokra, inkább a befektetők várakozásai alakítják azokat.

Ajánlatos a híreket figyelmen kívül hagyni, hacsak nem valami bennfentes forrásból származik az információ.
A legtöbb hírnek egy célja van, hogy manipulálják vele a kis befektetőket! Mi ezt kerüljük el, ne belőlünk éljen meg a piac, hagyatkozzunk tisztán a technikai elemzés eszközeire!

 

A Tőzsdén 2 x 2 nem négy, hanem 5 - 1. Először jön mindig a fájdalom és csak utána a profit.

 

Tekintsük a piacot a barátunknak, és úgy kövesük minden rezzenését, ne pedig legyőzendő ellenségként figyeljük azt. /A piac sokkal erősebb nálunk, ezt ne felejtsük el!/

Ne más véleménye alapján nyissunk pozíciót, legyen saját stratégiánk és kövessük azt érzelem mentesen. Ez vezet minket az önállósághoz és az anyagi függetlenséghez.